Våra mest kända skönhetsmissar

Victoria Silvstedt

Utanför Sverige är nog Victoria mest känd för att ha varit med i Playboy och för sitt skandalomsusade liv. Men innan hon blev ”Playmate of the Year” 1993 hade Victoria representerat Sverige i Miss World där hon fick en semifinalistplats. Då gjorde det ingenting att hon bara kom tvåa i Fröken Sverige 1993. Med sina blonda lockar, kurvor och blåa ögon är det inte konstigt att hon gjorde sig ett namn för sig i kändisvärlden. Victoria har inte bara varit modell, utan även medverkat i en rad olika filmer och TV-serier.

Britt-Inger Johansson/Kristina Wayborn

En annan känd donna är Britt-Inger Johansson som vann Fröken Sverige 1970 och deltog därefter i Miss Universe. Hon kom långt även där, och blev semifinalist. Inte nog med det, Britt-Inger blev även utsedd till Miss Scandinavia 1971. Att delta i skönhetstävlingar var ingen dum idé för henne eftersom detta senare ledde henne till Hollywood och skådespelarroller som bondbrud i filmen Octupussy. När Britt-Inger slog igenom internationellt använde hon sig av namnet Kristina Wayborn.

Linda Isaksson

Linda Isaksson är mest känd i Sverige, och det som programledare och reporter på TV. Men vi får inte glömma att hon tog hem segern i Fröken Sverige 1990 och fick representera vårt avlånga land i Miss Universe-tävlingen samma år. Program du känner igen henne från är bland annat När & Fjärran, Robinsson 2009, Farmen och Bonde söker fru. Innan dess var hon väderpresentatör. Linda har även deltagit i programmet Let´s Dance 2016.

Hillevi Rombin

Hillevi Rombin tog inte bara Sverige med storm när hon vann Fröken Sverige 1955, utan även världen när hon vann Miss Universe. Då var hon den första svenska representanten att få Miss Universe-titeln. Detta år direktsändes skönhetstävlingen för första gången någonsin. Efter dessa solklara prestationer blev det en flytt till Hollywood som stod på schemat för Hillevi. Ett av priserna i Miss Universe-tävlingen var ett filmkontrakt med Universal Studios. Svenskan fick en rad skådespelarroller, som i filmen Intrig i Istanbul och serien The Adventures of Hiram Holliday, men fick inget stort genombrott. Hillevi hade många talanger, bland annat kunde hon tala fem språk flytande – svenska, engelska, spanska, franska och tyska. Rombin var den första Miss Universe-vinnaren som dog, detta i 62 års åldern i en flygkrasch.

Anita Ekberg

Kerstin Anita Marianne Ekberg, som hennes fullständiga namn är, blev Fröken Sverige-vinnaren 1951. Detta tog henne till den internationella Miss Univers- tävlingen. Anita föddes i Malmö och var halvitaliensk. Hon jobbade som modell, och efter att hennes mamma hade uppmuntrat henne, deltog hon i Fröken Sverige tävlingen. Anita fick ett filmkontrakt med Universal Studios efter sin medverkan i Miss Universe, trots att hon inte vann. Hennes mest kända filmroll är förmodligen La Dolce Vita. Ekberg blev bland annat kallad för ”Paramount´s Marilyn Monroe” efter hennes roller i Artists and Models och Hollywood or Bust som var Paramount Pictures filmer. Hon medverkade även i War and Peace tillsammans med Audrey Hepburn. Hon fortsatte även sin modellkarriär och var med i bland annat Playboytidningen.