Det här krävs för att ställa upp

Från nationell till internationell nivå

För att ta sig till de stora internationella skönhetstävlingarna såsom Miss World och Miss Universe krävs det att man vinner eller åtminstone kommer bland topplaceringarna i de nationella tävlingarna. Fram till 2003 fick skönhetsmissen som tagit första platsen i Fröken Sverige delta i Miss Universe. Denna skönhetstävling är sedd som den största och mest prestigefulla i världen. Tvåan från Fröken Sverige fick däremot åka till Miss World. Numera är det vinnaren i Miss World Sweden som blir skickad till Miss World. Trean från Fröken Sverige blev förut svensk representant i Miss Europe.

Insidan räknas

Eftersom de flesta skönhetstävlingar nuförtiden handlar om mer än bara utseende finns det en del saker du behöver tänka på innan du ställer upp som deltagare. Såklart ska du ha ett välvårdat yttre. Ta hand om din kropp, ditt hår och din hud. Det hjälper dig att bli utvald och stå ut, men om du vill gå riktigt långt, och kanske till och med vinna, så måste du fokusera på en del andra aspekter.

Tänk på!

Personligheten går långt. Det är som sagt inte endast ditt yttre som räknas utan även insidan. För att passa som deltagare är det viktigt att ha social kompetens och självförtroende. Du måste känna dig bekväm med att tala inför stora folkmassor och ha skinn på näsan. Det är en klar fördel om du är välartikulerad och tycker om att debattera eftersom du ska kunna svara på frågor och analysera dem från olika synvinklar. En del av skönhetstävlingarna går ut på att bli intervjuad. Intervjuer är även en del av arbetet efter att du har krönts till vinnare. Genom att visa upp din personlighet på rätt sätt kan du också vinna vissa delmoment i tävlingen. I till exempel Miss World går det även att vinna ett pris för kategorin ”Personality Award”. I ansökan till den skönhetstävling du vill vara med i kommer du förmodligen att få beskriva dig själv som person, utöver att skicka in bilder. Se till att få fram vem just du är och dina styrkor.

Visa upp din talang. Då talang-moment ingår i de flesta skönhetstävlingar borde du välja ut en av dina talanger eller hobbys och se till att bli riktigt bra på den. Ju mer underhållande desto bättre, då kan du vinna kategorin ”Miss Talent”. Bry dig om världen. När du skickar in din ansökan ber de flesta skönhetstävlingar dig att beskriva målet med just din ansökan. Ha en tydlig vision över varför du vill vinna. Tänk över hur du vill använda din titel och vilket budskap du vill förmedla. Ägna dig åt välgörenhet. Då välgörenhetskonceptet är en kärna i många skönhetstävlingar är det viktigt att du är intresserad och insatt i denna aspekt av tävlingen. Du kan då även vinna ”Beauty with a purpose” som deltagare i Miss World.